Ik zoek een arts
Zoek op naam
Zoek op omgeving
Zoek op vakrichtingen
Zoek op werkgroepen

Shiatsu therapie

10-11-2016


Onlangs zijn in de European Journal of Integrative Medicine de resultaten gepubliceerd van de effecten van shiatsu behandelingen bij kanker en palliatieve zorg:

https://www.clinicalkey.com/#!/content/playContent/1-s2.0-S1876382016301354

Shiatsu is een vorm van manuele therapie die afkomstig is uit Azië en verder is ontwikkeld in Japan. Het betekent letterlijk ‘druk geven met de vingers’. Het richt zich op het stimuleren en versterken van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Volgens de oosterse geneeskundige traditie werken het lichaam en de geest samen en beïnvloeden zij je energiesysteem en vice versa. Je energiesysteem past zich voortdurend aan, aan de input van de omgeving en dat wat je doet. Het streeft continue naar evenwicht.

Opheffen blokkades

Wanneer je lekker in je vel zit, is er genoeg ruimte om je energie te laten stromen en om omgevingsinvloeden op te vangen. Het lichaam is daar heel creatief in. Door factoren zoals stress, emoties en pijn kunnen je energiestromen verstoord raken. Een Shiatsutherapeut maakt met beide handen contact met jouw stelsel van energiebanen en voelt waar deze uit balans is. De therapeut heeft een heel scala van druktechnieken, strekkingen en mobilisaties tot zijn beschikking om jou te helpen je energie weer te laten stromen. Je voelt je na een behandeling ruimer, meer ontspannen en klachten kunnen verminderen of verdwijnen.

Diagnose

Het stellen van een diagnose gebeurt op basis van de combinatie van waarnemen van gedrag, de stem, de blik in de ogen, de houding, fysiek (on)gemak, de huid, het haar, de nagels en het stellen van vragen. Hierbij wordt ruim aandacht gegeven aan het verhaal van de klant. Die voelt tenslotte het beste wat een klacht met hem/haar doet. Verder is het voelen van de kwaliteit van de energie in de energiezones op de rug of buik een belangrijke input voor de diagnose.

Indicaties voor Shiatsutherapie

Shiatsu kan ingezet worden voor het behandelen van pijn bijvoorbeeld zoals in, hoofdpijn en migraine, nek-rug- en schouderklachten, spier-en gewrichtspijnen, spijsverterings-, maag- en darmklachten, menstruatiepijn en overgangsklachten. Daarnaast wordt shiats vaak ingezet bij burn-out en depressie, vermoeidheid en slapeloosheid, concentratieproblemen, angsten en onrust. Er zijn Shiatsutherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in het begeleiden van zwangerschap.

Kwaliteit

Een Shiatsutherapeut is lid van een beroepsvereniging (bijvoorbeeld de http://www.iokai-shiatsu.org/) en voldoet aan alle door de zorgverzekeraars gestelde eisen aan complementaire therapeuten.

 

 

Door naar actueel nieuws
Door naar nieuws voor artsen
Terug naar startpagina

Kwaliteitseisen Avig

AVIG artsen die registerlid zijn, werken volgens strikte eisen op het gebied van kwaliteit, opleiding, klachtregeling en tuchtrecht. De KNMG- gedragsregels voor artsen zijn onderdeel van het AVIG-kwaliteitsreglement. 

Consulten van AVIG artsen komen in aanmerking voor vergoeding van de zorgverzekeraars als dit vermeld is in de polisvoorwaarden van de aanvullende verzekering (klik hier). Registerleden van AVIG zijn artsen of tandartsen met een vermelding in het BIG-register. Daarnaast hebben zij een opleiding gevolgd aan één van de door AVIG geaccrediteerde opleidingsinstituten of een aantoonbaar vergelijkbare opleiding.

Lees meer

Veelgestelde vragen